czwartek, 14 lutego 2019

Kurczak z piekarnika z warzywami

Nie masz pomysłu na obiad czy kolację ?
Proponuję zrobić kurczaka
w wersji pieczonej z warzywami.
Wyśmienity, łatwy, szybki i co najważniejsze 
super zdrowy przepis dla zapracowanych żon, 
mam, mężów i tatusiów.
Nawet dla singli, którzy nie potrafią gotować 
i marzą o tym,
by mieć domową zdrową, 
smaczną kolację. 
Składniki
2 szt. Piersi z kurczaka pokrojone na małe kawałki
1 szt. Marchewkę pokroić na plasterki
1 szt. Cukinię pokroić na plasterki
1 szt. Paprykę pokroić na plastry
1 szt. Korzeń pietruszki pokroić na małe kawałki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka czosnku w proszku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonej mięty
5 liści bazylii
1 gałązkę rozmarynu
Przygotowanie
1. Zacznij od przyprawienia kurczaka przyprawami 
i dobrze wymieszaj.
2. Dodaj oliwę z oliwek do kurczaka i wymieszaj.
3. W osobnej misce wymieszaj warzywa 
i dodaj suszone przyprawy: oregano, koperek i miętę .
4.W naczyniu żaroodpornym umieść duży arkusz folii aluminiowej i rozłóż kilka warzyw na dnie.
5. Umieść kawałki kurczaka na warzywach, 
a następnie przykryj je resztą warzyw.
6. Przypraw bazylią i rozmarynem.
7. Dodaj szklankę wody pod folię aluminiową, 
aby zapobiec przypaleniu.
8. Przykryj prawidłowo i umieść w piekarniku 
w temperaturze 350 ° C na 30-40 minut.


















































































































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz