poniedziałek, 4 lutego 2019

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to jedna z polskich tradycyjnych zup.
W pełni wegetariańska i wegańska.
Ogrzewa Cię w zimie i wypełnia Twój dom
tym pięknym wegetariańskim zapachem,
który przypomina każdemu Polakowi swoje dzieciństwo. To naprawdę łatwe do zrobienia i dość szybkie.
Jak również jest bardzo zdrowa i bogata w witaminy.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 szt. cebula - posiekać na małe kawałki
5 szt. ziemniaki - pokrojone w kostkę
1 szt. kalafior (500 g) - pokrój na małe kawałki
2 szt. marchewki - pokroić w cienkie plastry
1 szt. korzeń pietruszki
1,5 litra gorącej wody
2 kostki maggi
2 łyżeczki suchego koperku
5 szt. ziele angielskie w całości
3 szt liści laurowych
1 łyżka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 szklanka kremu do gotowania lub śmietana.

Przepis
1.Podgrzej olej i masło na patelni i dodaj cebulę.
Smaż przez 5 minut.
2.Dodaj pokrojone plasterki marchwi i gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj także korzeń pietruszki.
3.Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj przez następne 5-7 minut.
4.Dodaj sól i pieprz. I zamieszaj właściwie.
5.Teraz dodaj kalafior i gotuj 3-5 minut. 
W misce wymieszaj 1,5 litra gorącej wody z 2 kostkami Maggi.
Do dodaj liście laurowe i wszystkie przyprawy i wymieszaj z warzywami.
Przykryj i gotuj przez 20 minut.
Dodaj krem ​​do gotowania
lub kwaśną śmietanę na dwóch poziomach.
Zwiększ ogień i gotuj, aż się zagotuje.
Na koniec dodaj suszony koperek
i delektuj się posiłkiem.