Sayyadeye lub Sayadieh to słynna kuchnia libańska
przygotowana z filetów rybnych i ryżu,
z pysznym sosem.
Nazwa pochodzi od słowa "Sayad", co oznacza Rybak.
Składniki:
1 kg (3 sztuki) - filet z ryby
1 szt. - cebula
2 szt. - jajka
bułka tarta
2-3 kubki - ryż
2 łyżeczki - sól
3 łyżeczki - przyprawy do ryb
1 łyżeczka - imbir w proszku
1 łyżeczka - kolendry
1 łyżeczka - czarnego pieprzu
1 łyżeczka - kminku
Sos:
1 korzeń pietruszki
3 sztuki - pomidory
0,5 szt. - cytryna
0,5 szklanki - Tahina (pasta sezamowa)
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki - sól
2 łyżeczki - czarny pieprz
Przygotowanie
1. Wbij jajko do miseczki i wymieszaj.
do drugiej miseczki rozkruszyć troszkę chleba.
2. Podgrzej trochę oleju na patelni.
3. Pokroić filety z ryby na połówki
i panierować w jajku i w bułce tartej ,
następnie usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
4. Cebulę pokroić w cienkie talarki
i podsmażyć na rozgrzanym oleju .
5. Umyj ryż, dodaje przyprawy i wymieszaj.
6. Gdy cebula uzyska złoty kolor,
umieść smażoną rybę na nich.
7. Połóż ryż na wierzchu ryby, aż ją pokryje.
8. Dodaj wodę, aby przykryć ryż
i gotuj przez 40 minut.
Przygotowanie sosu:
1. W misce połóż posiekaną natkę pietruszki,
pokrój w kostkę pomidory i rozgnieciony czosnek .
2. Wyciśnij pół cytryny i dodaj Tahinę.
3. Dodaj ciepłą wodę, sól, pieprz i wymieszaj .
Na dnie półmiska ułożyć smażone filety rybne
i przykryć je zeszkloną cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz