Msemen tradycyjny marokański chleb,
który można wypełnić mięsem lub warzywami.
Zazwyczaj towarzyszy mu słynna marokańska herbata.
W języku arabskim Msemen oznacza "z klarownym tłuszczem", który jest głównym składnikiem tego przepisu.
Im częściej używasz tłuszczu, oleju i masła, tym smaczniej.
Sekretem tego chleba jest składanie ciasta,
dzięki czemu ma kilka warstw oddzielonych semoliną,
co czyni ją naprawdę wyjątkową, chrupiącą i pyszną.
Głównym składnikiem jest tu semolina,
ponieważ zapobiega przywieraniu ciasta
i tworzy chrupiącą, ale miękką konsystencję.
Składniki:
CIASTO:
0,5 kg mąki
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju roślinnego
100 gramów masła
3-4 łyżki semoliny
FARSZ
0,5 kg mięsa mielonego
1 sztuka cebuli
1 Czosnek czosnkowy
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki kolendry
100 gramów masła
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka imbiru w proszku
Przepis
1.Wymieszaj mąkę z gorącą wodą i solą,
aż otrzymasz miękkie ciasto
2.Na ciepłej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego.
Smaż posiekaną cebulę przez 5 minut.
3.Dodaje posiekaną natkę pietruszki i kolendrę
wraz z czosnkiem i smażyć przez 7 minut.
4.Dodaj 1-2 łyżki stołowe warzyw.
Olej do ciasta i zagnieść go prawidłowo.
5.Dodaj mięso do mieszanki cebuli
i smażyć przez około 7 minut.
6.Dodaj masło aż się rozpuści.
7.W tym samym czasie dodaj przyprawy i wymieszaj.
Gotuj przez kolejne 10 minut.
8.Roztop masło i dodaj trochę oleju.
9.Rozłóż na tacy i usiądź z boku.
Rozłóż mieszaninę oleju maślanego na płaskiej powierzchni,
aby zagnieść ciasto i uformuj średniej wielkości kulki,
dodaj trochę oleju z masła i umieść na tacy.
Po zakończeniu pozostawić na 5 minut.
10.Rozpocznij rozprzestrzenianie się kulek ciasta,
aby stworzyć cienkie duże koła ze stałym
dodawaniem mieszaniny oleju maślanego.
11.Umieść nadzienie i rozprowadź je równomiernie,
a następnie wepnij do ciasta.
12.Zawijaj ciasto w 4 krokach, aby utworzyć kształt kwadratu, pamiętając o rozłożeniu mieszanki oleju maślanego
i kaszy manny po każdym złożeniu. Zostaw na 5 minut.
13.W tym samym czasie przygotować i ogrzać płaską patelnię.
14.Tymczasem weź kwadratowe okłady i spłaszcz je, aby utworzyć cieńsze i większe kwadraty.
15.Rozłóż na patelni mieszaninę oleju maślanego i podsmaż spłaszczone kwadraty przez około 5 minut z każdej strony. Powinien uzyskać złoty brązowawy kolor.
16.Podawaj z marokańską herbatą!
1.Wymieszaj mąkę z gorącą wodą i solą,
aż otrzymasz miękkie ciasto
2.Na ciepłej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego.
Smaż posiekaną cebulę przez 5 minut.
3.Dodaje posiekaną natkę pietruszki i kolendrę
wraz z czosnkiem i smażyć przez 7 minut.
4.Dodaj 1-2 łyżki stołowe warzyw.
Olej do ciasta i zagnieść go prawidłowo.
5.Dodaj mięso do mieszanki cebuli
i smażyć przez około 7 minut.
6.Dodaj masło aż się rozpuści.
7.W tym samym czasie dodaj przyprawy i wymieszaj.
Gotuj przez kolejne 10 minut.
8.Roztop masło i dodaj trochę oleju.
9.Rozłóż na tacy i usiądź z boku.
Rozłóż mieszaninę oleju maślanego na płaskiej powierzchni,
aby zagnieść ciasto i uformuj średniej wielkości kulki,
dodaj trochę oleju z masła i umieść na tacy.
Po zakończeniu pozostawić na 5 minut.
10.Rozpocznij rozprzestrzenianie się kulek ciasta,
aby stworzyć cienkie duże koła ze stałym
dodawaniem mieszaniny oleju maślanego.
11.Umieść nadzienie i rozprowadź je równomiernie,
a następnie wepnij do ciasta.
12.Zawijaj ciasto w 4 krokach, aby utworzyć kształt kwadratu, pamiętając o rozłożeniu mieszanki oleju maślanego
i kaszy manny po każdym złożeniu. Zostaw na 5 minut.
13.W tym samym czasie przygotować i ogrzać płaską patelnię.
14.Tymczasem weź kwadratowe okłady i spłaszcz je, aby utworzyć cieńsze i większe kwadraty.
15.Rozłóż na patelni mieszaninę oleju maślanego i podsmaż spłaszczone kwadraty przez około 5 minut z każdej strony. Powinien uzyskać złoty brązowawy kolor.
16.Podawaj z marokańską herbatą!