Magloobe to kuchnia palestyńsko - jordańska.
Słowo Magloobe oznacza do góry nogami.
I taka jest koncepcja tej słynnej arabskiej potrawy.
Gotujesz wszystkie składniki,
układasz je warstwa po warstwie,
gdzie ostatnia warstwa w garnku
jest pierwszą warstwą podczas
obracania garnka i podawania go.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
2 szklanki ryżu
3 szt. bakłażan - pokroić w plasterki
3 szt. ziemniaki - pokroić w plastry
1 szt. kalafior
2 szt. cebuli
5 szt. kardamon
5 sztuk czarnego pieprzu
3. liście laurowe
1 łyżka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka 7 Przypraw
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kminku
PRZYGOTOWANIE
Smażymy bakłażany, kalafior i ziemniaki,
smażymy cebulę, dodajemy kardamon,
smażymy cebulę, dodajemy kardamon,
liście laurowe, pieprz czarny,
a następnie dodajemy pierś z kurczaka
W szklanej misce gorącej wody
mieszamy kostki z kurczaka maggi
Wymieszaj ryż z przyprawami:
sól, czarny pieprz, 7 przypraw, cynamon, kminek
Do garnka wkładamy kurczaka, smażone warzywa, a następnie dodaj ryż.
Dodaj wodę ,gotujemy, aż woda wyparuje.
Po ugotowaniu odwróć garnek
i udekoruj nasionami sosny
lub smażonymi migdałami.
Ten przepis został przyniesiony przez iFileFull Kitchen .
Nie zapomnij obejrzeć filmu tutaj
i zasubskrybuj nasz kanał,
by zobaczyć więcej świetnych filmów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz